KRISTINA I MILICA IMAJU DRUGAČIJI SAN OD VEĆINE DEVOJAKA: Na putu do podoficirskog čina čeka ih TEŽAK ZADATAK!
Kristina i Milica, Foto: RINA

JAVNI KONKURS ZA PODOFICIRE

KRISTINA I MILICA IMAJU DRUGAČIJI SAN OD VEĆINE DEVOJAKA: Na putu do podoficirskog čina čeka ih TEŽAK ZADATAK!

Budući podoficiri treba da prođu kurs u trajanju od devet meseci, nakon čega će biti prevedeni u aktivnu vojnu službu na neodređeno vreme

Objavljeno: 14:12h

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspisali su konkurs za 200 podoficirskih mesta koje bi trebalo da popune kandidati iz građanstva. Osnovni uslovi koje kandidati moraju ispuniti jesu da su rođeni 1989. godine i kasnije, da imaju završenu srednju, četvorogodišnju školu i da su zdravstveno i fizički sposobni.

Budući podoficiri treba da prođu kurs u trajanju od devet meseci, nakon čega će biti prevedeni u aktivnu vojnu službu na neodređeno vreme, a Konkurs je otvoren do 30 aprila.

Vojska Srbije
Vojska Srbijefoto: RINA

Dvadesetogodišnja Kristina Bogićević iz Kragujevca oduvek je želela da bude deo Vojske Srbije, sada je odlučila da tu svoju davnašnju želju ostvari i prijavila se na ovaj podoficirski kurs iz redova građanstva.

- Oduvek sam htela da budem deo vojnog sistema, i podstakla me ta dinamika u polsu. Na početku nisam imala podršku porodice, ali su vremenom prihvatili moju odluku i svatili su da je to nešto što ja zaista volim. Samim tim, njihova podrška sada mi mnogo znači i volim što sam deo ovog sistema, rekla je za RINU Kristina.

I njene kolege bile su odlučne da postanu deo vojske Srbije, kako kažu, kurs za podoficire iz redova građanstva prava je prilika da ostvare svoje snove pa im nijedan zadatak ne pada teško.

- Moj životni san bio je da obučem vojničku uniformu i budem deo Vojske Srbije. Pohadjenjem ovog podificirksog kursa, radim na ostvarenju tog sna i kroz par meseci ću sa ponosom nositi svoj prvi podoficirski čin, kaže Milica Vesović, kandidatkinja za podoficira.

1 / 7 Foto: RINA

Kurs za podoficire iz redova građanstva samo je prvi korak, jer su pred ovim mladim ljudima veike mogućnosti za napredovanje u službama Vojske Srbije.

- Radno vreme i primanja omogućuju da se školovanje nastavi, postoji i deo podoficira koji su primanja iskoristili za sopstveno dalje usavršavanje upisujući i završavajući više nivoe obrazovanja. Nije retkost sresti ni podoficira za zvršenim diplomskim ili postdiplomskim studijama, odnosno akedamskim zvanjem. Imali smo i zastavnika sa titulom doktora nauka koji je sada angažovan na Univerzitetu odbrane, istakao je major Vladimir Tišić - načelnik grupe za obuke u komandi centra.

major Vladimir Tišić
major Vladimir Tišićfoto: RINA

Kada završe kurs ovi mladi i hrabri ljudi dobiće čin vodnika i biće raspoređeni na neodređeno radno vreme u jedinice Vojske Srbije kao podoficiri.

Bonus video:

04:12

ŠTA JE VOJSKA SRBIJE POKAZALA VEŽBOM VIHOR 2O24? Stručnjaci analiziraju napredak u naoružanju: Jaka vojna struktura je neophodna

(Espreso / RINA / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.